Welcome to Save Kilvey Hill

A website for the protection of Kilvey Hill.

The Proposed Skyline Development

New Zealand company Skyline are in the process of developing a planning application for Kilvey Hill to build a gondola, restaurant facility, and luge track (a type of quiet Go Kart circuit) complex. This page contains artist impressions of the development provided by Skyline. For the full technical details of the development as currently submitted for pre-planning, click here.

An act of vandalism? The view of Skyline’s proposed development of Kilvey Hill looking north, with the two existing radio towers in their rectangular enclosure in the middle foreground of the image. The other structures in the foreground are the proposed 5 star restaurant and visitor centre complex. The Gondola tracks lead off to the top left of the image, with the road bridge over the Tawe that leads to Swansea stadium just visible. According to Skyline 30% of the woodland on the top of Kilvey Hill – an area the size of 11 football fields – will be completely removed for this development, along with the topsoil.
The view looking south of Skyline’s proposed development of Kilvey Hill showing the Luge ‘Go Kart’ track and the extent of woodland destruction. (You can orient yourself by noticing a section of the King’s dock of Swansea marina at the top left of the image.)
The view of Skyline’s proposed development of Kilvey Hill as seen from Swansea stadium. For thousands of Swansea residents Kilvey Hill is a refuge from the stress and strain of city life and a place to connect with nature, but the peace and sanctity of this unique and amazing urban hill and woodland will be destroyed by this development. Skyline are planning for 450,000 people a year to use this facility. That is around 1200 people every day.
A more panned out view of Skyline’s proposed development of Kilvey Hill, taking in Swansea city centre. An important question to consider is this: who is going to pay to remove it all when it comes to the end of its life or prematurely shuts down? The answer is no-one will. Instead this development will remain as an eyesore legacy for future generations, ruining the unique character of the hill as seen from the city and as experienced by the thousands of residents who regularly walk up there.
An image from Skyline’s technical documents of the proposed development on Kilvey hill. The areas bounded by dashed red lines and coloured light blue/grey are where the existing woodland will be completely clear cut and the topsoil removed. The areas bounded by dashed green lines will be ‘selectively felled’. The blue areas are supposedly to be left alone, but in the artists impressions provided by Skyline and shown above, the dark blue area on the right that surrounds the existing radio towers has been drastically altered from the existing woodland, suggesting that it may be clear cut/selectively felled as the project develops.